Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség

E-mail :

admin@mdssz.hu

BELÉPÉSI NÉV:
JELSZÓ:

A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség

2014-02-13

A szervezet adatai:

 

A szervezet neve: Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség
Székhelye: 2500 Esztergom, Táti u. 65
A képviselő neve és címe: Puksa Tiborné Dr.
Nyilvántartásba vételi végzés száma, kelte: Pk.61.373/1993/6. szám 1993.07.28
Közhasznúsági végzés száma, kelte: Pk.63.687/2003/2. szám 2003.07.28

Számlaszám: OTP - 11736037-20552657

 

A szervezet célja: A divat- és sporttáncok hazai szakmai színvonalának emelése, népszerűsítése, terjesztése, a szakterülettel foglalkozók összefogása, munkájuk koordinálása, érdekeik képviselete, védelme.

 

A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség Alapszabálya
A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség versenyszabályzata


A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetségről röviden

A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség - Dunaújváros, Apáczai Csere János út 11. alatti székhellyel közhasznú társadalmi szervezetként került bejegyzésre a Fejér Megyei Bíróságon 1947. sorszám alatt. A ma közel 40 tánc - és sportegyesület, valamint mozgásművészeti iskola 1500 táncosát, szakemberét tömörítő országos hatókörrel működő Magyar Divat - és Sporttánc Szövetség ténylegesen 1993. április 18-án alakult, de jogelődje a Magyar Divattánc Egyesület már 1986 óta működött.

 

Az egyesület - majd a szövetség is - hivatalos bejegyzése óta tagja a ma már 90 nemzet, több mint 250000 táncosát tömörítő nemzetközi szövetségnek az International Dance Organization-nek (IDO).

 

A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség a mozgásművészetek területei közül egy speciális területen a divat- és sporttáncokban fejti ki tevékenységét, azon belül is három szakmai területen, amelyek a következők: - színpadi táncok (show, sztepp, balett, modern, folk…) - utcai táncok (hip hop, disco, electric boogie, break…) - páros táncok (argentin tango, mambo, salsa, swing, mixing blues…) A szövetség hatáskörébe összességében több mint harminc tánckategória tartozik. A legismertebb tánckategóriák: a show, a sztepp, a disco táncok, a hip-hop, az electric boogie, a break, valamint a páros táncok közül az argentin tango, a mambo és a salsa, a swing valamint a mixing blues. Az IDO, s így a magyar szövetség is alkalmanként három korosztály számára írja ki versenyeit. Némelyiket szólók, duók, 3-7 fős csoportok vagy 8-24 fős formációk számára.

 

A dunaújvárosi székhelyű szövetség célja a divat- és sporttáncok hazai megismertetése, népszerűsítése; a szakterülettel foglalkozók összefogása, munkájuk segítése és koordinálása; hazai és nemzetközi versenyek rendezése, az utóbbiakra magyar versenyzők nevezése, felkészítése, kiutaztatásuk megszervezése. A szövetség 20 éves fennállása során komoly szakmai elismerést vívott ki magának, ami minden bizonnyal a világversenyeken elért eredményeknek, valamint a Magyarországon rendezett versenyek színvonalának köszönhető. 1986 és 2012. között a magyar sporttáncosok a különböző tánckategóriák világversenyein eddig közel 200 első, és majd ugyanannyi második, harmadik helyezést értek el. A nemzetközi versenyeken elért helyezések alapján az IDO minden év végén elkészíti a sport tánckategóriák, illetve a nemzetek rangsorát. A szövetség büszke lehet versenyzőinek eddigi szereplésére, az eddig elért eredményeire, hiszen a csatlakozástól napjainkig mindig sikerült az I - VI. hely valamelyikét megszerezni a nemzetek ranglistáján. Sporttáncosaink nemzetközi sikereinek is köszönhető, hogy a nemzetközi szövetség (IDO) versenyigazgatósága több alkalommal is adott hazánknak rendezési jogot Európa- és világversenyekhez.

 

Az MDSSZ által rendezett nemzetközi versenyek 1989 - 2012. között

 

1989 - ben Budapest, Miskolc és Szolnok Európa Kupa versenyeket rendezett jogelődünk 5 tánckategóriában: a show, a disco, a boogie woogie, az electric boogie és sztepp kategóriák nemzeti bajnokai érkeztek először Magyarországra.

 

1991 - ben Dunaújváros Európa-bajnokság házigazdája volt két kategóriában: argentin tango és liscio 2, valamint Európa Kupát rendezett a boogie woogie, show és show formációban. 

 

1992 - ben Dunaújvárosban Európa-bajnokságon vettek részt öt tánckategória legjobbjai. Itt találkoztak a break, a show, a show formáció, a disco és a boogie woogie nemzeti delegációi.

 

1993 - ban Dunaújváros világbajnokságot rendezett 5 kategóriában, amire eddig nem volt példa. Rendezője volt a show, a show formáció, a disco, az electric boogie, és a swing táncversenyének.

 

1994 - ben Dunaújváros kapta meg a világbajnokság rendezési jogát a show, a disco, a hip-hop és az argentin tango kategóriákban, valamint világkupa verseny házigazdája lehetett a show formációknak kiírt világversenyen.

 

1995 - ben Dunaújváros rendezett világbajnokságot a show, a show formáció, a mambo, az electric boogie és disco kategóriákban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1996 - ban 8 tánc világbajnokságának volt házigazdája Dunaújváros. Itt találkoztak a show, a disco, az electric boogie, a hip-hop, a mixing blues, az acro mixing blues, a hot blues, valamint a show formáció nemzeti legjobbjai.

 

 

 

 

1998 - ban 8 tánc világbajnokságának rendezését vállalta Dunaújváros. A disco freestyle, a show formáció , a hip-hop, illetve a páros táncok közül a mixing blues, a mambo, az argentin tango, és a swing legjobbjai jöttek el a városba.

 

2000 - ben Dunaújváros 9 tánckategória világbajnokságának rendezője volt. Itt került megrendezésre a show (női, férfi, csoport), a disco - (női, férfi), valamint a mambo, az argentin tango, a swing, és a mixing blues világbajnokság.

 

2002 - ben ismét Dunaújváros kapott lehetőséget világbajnokságok rendezésére. Így többek között rendezője lehetett a juniorok disco versenyeinek /lány, fiú, duó, csoport és formáció kategóriákban/, valamint a felnőtt korosztály számára kiírt csoportos és akrobatikus disco kategóriájának. Továbbá a város rendezte a páros táncok világbajnokságát is a swing, a mambó, az argentin tangó valamint a mixing blues kategóriákban.

 

2004 - ben 15 tánckategória legjobbjai voltak ismét Dunaújvárosban. Világbajnokság zajlott a juniorok show versenyén / csoportok és formációk között/, továbbá a világ legjobbjai találkoztak a mambo, a swing, és a mixing blues kategóriákban. Európa-bajnokságon vehettek részt a show kategória felnőttjei /nők, férfiak, duók, csoportok és formációk/, valamint a juniorok /lányok, fiúk és a duók/, továbbá világ kupa versenyen indulhattak a swingesek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006 - ban Dunaújvárosban találkoztak Európa legjobb show táncosai. A három korosztály számára kiírt Európa-bajnokságon a nők, a férfiak, a duók, a csoportok, valamint a formációk mérhették össze tudásukat.

 

2008 - ban az MDSSZ és a Munkásművelődési Központ (MMK) Dunaújvárosban 13. alkalommal kapta meg a jogot a Show Táncok Európa-bajnoksága rendezéséhez. A versenyen 17 ország 1769 egyénileg nevezett versenyzője vett részt. 2009 - ben Budapesten került megrendezésre a Danza Táncstúdióval (Faluvégi Andrással) közösen került megrendezésre az IDO Salsa Budapest Open 2009.

 

2010 - ben a Casa de la Música, a Magyar Táncművészeti Főiskola, valamint az MDSSZ rendezője a Sportmax-ban az I. Világtánc-fesztiválnak, amely keretében 4 kategória világbajnoksága (American Mambo, Latino Show, Rueda de Casino és Salsa), 3 kategória Európa-bajnoksága (Argentine Tango, Bachata, Special Couple dance), továbbá 3 kategória világkupája (Disco Hustle, Jitterbug, Mixing blues) lett meghírdetve. 2010 - ben Pécs városa - Európa Kulturális Fővárosa - adott otthont került az MDSSZ és a dunaújvárosi MMK rendezte négy korosztályos Show Táncok Világ- és Európa-bajnokságának. A gyermek korosztály és a 30 év feletti felnőttek számára Világbajnokságot, a junioroknak és a felnőtteknek Európa-bajnokságot, míg a Large productionok bemutatkozásához Világkupát hirdetett meg az IDO. 2011 - ben ismét a Casa de la Música, a Magyar Táncművészeti Főiskola, valamint az MDSSZ és az MMK voltak partnerek a Budapest Körcsarnokban, megrendezett II. Világtánc-fesztiválnak. Több kategóriában versenyeztek a világ és Európa legjobb amatőr páros táncosai, valamint a hip-hoposok a legjobb helyezésekért.

 

2012 - ben is Pécs városa adott otthont az MDSSZ és az MMK Nonprofit Kft által rendezett Show Táncok Világ- és Európa Bajnokságának, valamint a Street Dance Show Világbajnokságának, illetve a Disco Világkupának. A 7 napos nemzetközi táncversenyen minden korábbinál több volt az indulók száma, megközelítette a 3 ezer főt. Valamennyi nemzetközi esemény felett államfő, miniszter, városvezető és más prominens személyek vállaltak fővédnökséget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség és a társrendező dunaújvárosi Munkásművelődési Központ által lebonyolított nemzetközi versenyek színvonalát az IDO két alkalommal is - 2000-ben és 2004-ben - „AZ ÉV LEGJOBB RENDEZVÉNYE” címmel elismerte. Szövetségi munkánk további elismeréseként otthont adhattunk Budapesten a nemzetközi szervezet világkonferenciájának. 1997 óta a magyar szervezet delegáltja töltheti be az IDO egyik alelnöki funkcióját.

 

Az IDO 2010-ben a magyar szövetség elnökének, a nemzetközi szervezet alelnökének munkáját Életmű-díjjal jutalmazta, amit Bill Fowler, a világszövetség amerikai elnöke Pécsett adott át. Sporttáncosaink, egyesületeink közül többen elnyerték a világszövetség elismerő kitüntetését, lettek az Év Sporttáncosai, az adott Év Együttese. A szövetség a hazai rendezésű nemzetközi versenyek szervezésén túl természetesen más feladatokat is kiemelten kezel így többek között: - a hazai versenyek meghirdetését, bonyolítását - szakembereinek képzését, továbbképzését (a szövetség elnökségének nem kevés feladattal járóan, de 2006-tól a Táncművészeti Főiskolán is sikerült beindítani a felsőfokú szakirányú végzettséget adó képzést több mint 60 fő számára) - a válogatott versenyzők nevezését, felkészítését a nemzetközi versenyekre, a nemzetközi versenyekre történő alkalmankénti kiutazásának megszervezését. A szövetség (MDSSZ) munkája követhető az interneten.

 

Az érdeklődő információhoz juthat a www.mdssz.hu honlapról.

 

A magyar szervezet egyéb elérhetőségei:

Postai címe: 2400 Dunaújváros, Vasmű u. 41. III/7.

E-mail: admin@mdssz.hu